booked.net

Hírdetés

Márton nap környékén a libáké a főszerep

2019. november 25., hétfő 15:57

Márton naphoz számos máig élő népszokás kötődik. Ki ne ismerné például azt, miszerint a Márton napján sült libamell csontját jól szemügyre kell venni, mert ha az barna, akkor esős, ha fehér, akkor havas lesz a tél. A néphagyomány szerint pedig “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Arra pedig különösen fontos odafigyelni, hogy valamilyen libás fogás kerüljön az asztalra, mert „Aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezik!”

A libáknak tehát komoly szerep jutott ezen a napon. És hogy miért éppen a libáknak?
Szent Márton legendája biztosan ismerős sokak számára, ezért csak röviden idézem fel. Amikor a jóságáról ismert Mártont püspökké akarták szentelni, ő nagy alázatosságában az érte jövő küldöttek elől a libák óljába rejtőzött. A libák azonban gágogásukkal és szárnyuk verdesésével hatalmas zajt csaptak, így árulták el rejtekhelyét. Mártont végül püspökké szentelték, és haláláig segítette a rászorulókat.

De kanyarodjunk vissza libákhoz! Manapság nagy divatja van a libalakomáknak. Valamire való vendéglátóhely biztosan kínál ilyenkor valamilyen libás vendégcsalogatót, engem azonban jobban érdekelt, hogy vajon van-e még liba a baromfiudvarokban? Vagy a libatartás is már csak egy, a lassan kivesző, hagyományos falusi életforma szokásai közül?

Bár kétségtelen, hogy egyre kevesebben tartanak baromfit, azt kell mondjam, meglepődtem, hogy mégis milyen sok és sokféle szárnyast tartanak a kocsériak. Márton nap apropóján persze leginkább a libák nyomába eredtem, és az egyik kocséri tanyán különlegesen szép ludakra leltem.

Molnárné Marcsiék fodros tollú magyar libái látványos megjelenésükkel a baromfiudvar valódi ékességei, de persze azért pár kettőshasznú más baromfi is színesíti a tanya udvarát.  
Afelől nincs kétségem, hogy miért ezek a ludak lettek a kedvenceik, de hogy miért éppen ezt a fajtát tartják, arról kérdeztem Marcsit, aki szívesen megosztotta velem történetüket.
 
A teljes rokonság vidéki, és mindig, mindenkinek voltak állatai. Többségében baromfi, amit, bár mi magunk Pesten laktunk, mégis mindig tartottunk. Tízévesen már libát, kacsát tömni tanultam… Azt hiszem, a majd hatvan évemből egy napot sem töltöttem állatok nélkül.
Két éve múlt, hogy Kocsérra költöztünk. Tanyát kerestünk, és ahogy átmentünk a falun, itt suttogták a fák a fülünkbe, hogy „Állj meg, nézz körül!” - Hallgattunk rájuk. A tanya pedig „Fodros-tanya” lett.
Egyébként már 4 éve, hogy fodros tollú magyar libákat tartok, ami a magyar libák egyik legkülönlegesebb képviselője. A toll fodrosságát egy gén módosulása okozta. Jól legelő gyorsan növő fajta, a tojók 5-6 kg körüliek, a gúnarak 7-8 kg-ot nyomnak. Jó szülők, évente 20-25 tojást raknak és jól keltenek. Ezek a száraz adatok. De hogy miért éppen ők a kedvencek? A fodros liba az egyik legkedvesebb libafajta, nem kell futkározni a gúnarak elől. De engem valójában a szépségük, változatosságuk, ami megfogott. Mindig más és más tollruhával lepnek meg, mindig van egy új és új lehetőség tolldíszeik változtatására, így minden évben más képet mutatnak magukról. Történetéről vannak pontos leírások, de a fajta sajnos mára odáig jutott, hogy az állomány egy részét génbankokban nevelik. Így őrzik, hogy ne csak mi, de az unokáink is csodálhassák majd. Nálam a fehér változatból van a legtöbb, de fellelhető szürke és tarka változata is. Nálunk nem jellemző, hogy terítékre kerüljenek, mert én nem tudok és nem is akarok kizárólag gazdasági szempontból tartani állatot. Azt vallom: amíg a lélek éhes, addig a has nem tud jól lakni.
Álmodozunk már egy kiállításon való részvételről is, melyhez biztatást is kaptunk, de őszinte leszek: a libák lehet, de én még nem vagyok rá felkészülve.

Ezeket a csodaszép „Márton madarakat” elnézve, csak gratulálni tudunk Marcsinak, és ezúton is biztatjuk, hogy legyen kurázsija a büszkeségeit szakmai szempontok szerint is megméretni!

Kasza Csabáné
Legyünk Kocsér Jó Gazdái

Kapcsolódó hírek

Programajánló

Hírdetés

Minden jog fenntarva